The Persistent Trader

Fondorlat

2020. május 17. 12:14 - ThePersistentTrader

A héten volt két agresszívabb eső nap, a második komoly forgalom mellett, ám a hét végére stabilizálódtak az indexek, szintén komoly forgalom mellett. Ha ránézünk a piacra, elsőre nem látni semmi gyanús dolgot, alapvetően bullish lehet az ember. A héten összességében nem volt komolyabb menekülés a defenzív szektorokba. Az éves mélypontok számában volt ugyan némi növekmény, de nem különösebben figyelemre méltó.

Ráadásul a szentiment kezd kifejezetten bearish-é válni:
 - investors intelligence: visszaesett a bikák aránya 40% alá, miközben nemrég még 56% fölött volt
 - AAII: 23%-os bika arány, idén a legalacsonyabb érték (!), valamint magas, majd 51%-os medve érték
 - viszont a kicsik pozicionáltsága egy általam használt platform alapján kezd egyre inkább longossá válni (ez inkább rövid távú szentimentre jó)

Ugyanakkor egy saját magam által kreált Advance-Decline oszcillátor felvillantott egy kisebb red flaget. Ez önmagában nem használható indikátor, de figyelemfelhívásra olykor jó lehet. Ráadásul történt valami, amit nehéz  szavakkal leírni, úgyhogy inkább mutatom:

20200517-bpnya.png

Kegyetlen beszakadás a bullish percent indexben! De olyan, ami még a február-márciusi, soha nem látott momentumú esésben sem volt. 15 százalékpontos! Ha a 6-ot meghaladja, az már önmagában nagyon erős vészjelzés szokott lenni. BPCOMPQ esetében hasonló a helyzet, bár annál a korábbi esésben előfordult nagyobb beszakadás, mint most. 

A 200 napos mozgó feletti részvények aránya egyik tőzsdén sem túl acélos, de a NYSE-n a maga 16 százalékos értékével egészen gyatra...

Ha távolabbról ránézünk a régi gazdaság szektorait leképező spx, nya stb, indexekre, akkor az árfolyamgrafikon felépítése is olyan, hogy magától értetődő lehetne egy mélypont visszateszt. A technológia mindemellett továbbra is nagyon erős, és ezt a relatív erejét csak tovább növelheti.

Ha esés jön, és az spx valahol a 2450-2650 közötti sávban stabilizálódik, onnan visszapattan, akkor onnan újra egyértelműen él a bika, ha ez alá esik, akkor kérdőjeles lehet a további alakulás.

Update (május 23.): jelenleg azt gondolom, hogy a kisebb esés az indexekben, ami a bullish percent index beszakadását okozta, kirázás volt, tekintve, hogy igen erős forgalommal pattantak vissza. A bpi-ben bekövetkező zuhanás pedig amolyan technikai jellegű, mivel mind az indexek, mind a részvények többsége alávágott a pár héttel korábbi lokális mélypontnak. A szentiment továbbra is stabilan bearish (azért a cpce lehetne magasabban)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thepersistenttrader.blog.hu/api/trackback/id/tr2315702030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása