The Persistent Trader

Fordulat

2020. május 02. 20:30 - ThePersistentTrader

Múlt héten bikahetet vizionáltam erre a hétre, és egész szépen be is jött az első három napban, főleg a kiskapitalizációban. Igaz, kb fele/harmada lett a nyerőm, mint ami lehetett volna, de majd legközelebb még okosabb leszek.. Viszont a hét utolsó két napjára az addigi napsütés borús időre váltott. Elég komoly beleadás volt az indexekben, csütörtökön erősebb, pénteken gyengébb forgalom mellett. Először úgy tűnt, hogy a piac vezetőinek, a nagy techpapíroknak a jelentését jól fogadják, aztán negatívra váltott a hangulat. Ez mindenképpen erős negatív jelzés a továbbiakra, zártam is minden pozimat, ami még nyitva volt. 

Több szcenáriót is el tudok képzelni:
 - ez csak egy kirázás, hamarosan további fel jön: ezt tartom jelenleg a legkisebb esélyűnek
 - hetekig-hónapokig tartó, nagy volatilitású sávozás jön, majd abból később esetleg lefordulás
 - gyakorlatilag azonnal további esés, hasonló dinamikájú mint márciusban, és az eddigi mélypont tesztelése

Természetesen nem tudom, hogy mi jön, mindenesetre jelenleg a második szcenáriót, vagy a második-harmadiknak egy változatát tudom leginkább elképzelni. Nagy kérdés, hogy ha így is lesz, mi lesz a piac alja. Jelenleg nekem egyáltalán nem úgy tűnik, hogy vége lenne a válságnak, és újra risk-on üzemmódra kapcsoltak volna az intézményi szereplők. Gyengék a feltörekvő országok indexei, és sokatmondó, hogy az elmúlt két napban a kínai tőzsdén is igen csúnya beleadás volt. Lesz itt még sejhaj-ajhaj... Érdemes figyelni, hogy a dollár mikor kapcsol tartósan gyengülő pályára, egyelőre oldalazás van az elmúlt hetekben. Szintén a risk-off üzemmód egyik jelzője lehet, hogy az USA hozamok letapadva maradtak továbbra is.. Ha a TLT elkezd esni, akkor az mutathatja, hogy a piac alja közeleg. A HYG szintén figyelemreméltó, erről múlt héten már megemlékeztem, FED bejelentés után kilövés, majd azóta  lefelé csorgás. Egyébként a 2008 végi árfolyamalakulás kissé rezonál a mostanira, 2008 november végén kezdte meg a QE1-et a Fed..

Nem tetszik amit látok, a nagy képet nézve tartok tőle, hogy igen komoly esés lesz még.. akár 1600 körüli SPX mélyponttal. [Azért a technológia nem néz ki annyira rosszul, egyelőre..] Persze ez nem kívánságműsor, de azért mégsem örülnék neki, igen komoly társadalmi ára lesz annak, ha ez bekövetkezik, mert ez azt jelenti, hogy a reálgazdaság romokban. [Közben az jutott eszembe, hogy a kínaiak miatti parázás, ami legalább 10-15 éve megy, mostanában alábbhagyott, nem hallani róla, hogy bárki az ottani árnyékbankrendszer és hitelrendszer miatt aggódna, igazán kiváló kiváltó ok lehetne egy komoly összeomláshoz.] Ugyanakkor továbbra is nagy kérdés számomra, hogy mire megy a korlátlan jegybanki pénzpumpa egy ilyen helyzetben. 

Szentimentet tekintve:
 - úgy látom, hogy az elmúlt hetek leginkább longos iránya figyelhető meg a kicsiknél pozicionáltság tekintetében
 - investors intelligence: visszamászott bullish tartományba
 - AAII: az idei év harmadik legalacsonyabb bullish értéke, de a 13 hetes átlag még továbbra is egész magas, bár csökkenőben (34%, 30 alá kéne mennie a tartós fordulathoz)

Ami még megjegyzendő, hogy egyedi részvények szintjén egyelőre nem tűnik többnek az esés puszta korrekciónál.

Most a harmadik dolog jön, amit egy tréder tehet, és aminek megtanulása számomra a legnehezebb: a kivárás. Avagy: A trader can do three things; long, short or do nothing.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thepersistenttrader.blog.hu/api/trackback/id/tr1615655334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása