The Persistent Trader

Forgalom nélkül

2019. március 31. 21:45 - ThePersistentTrader

A múlt heti - különösképp a pénteki - disztribúció és esés után hétfőn újra esni kezdtek az indexek, ugyanakkor még aznap visszahúzták őket a nyitó fölé, így végül csak minimális mínuszban zártak. Kedden gap-uppal nyitottak, de nem tudták megtartani a napközbeni emelkedést. Szerdán újra nagyobbacska esés alakult ki, nap végére azonban több, mint a felét visszadolgozták, míg a csütörtök nagyobb esemény nélkül zajlott le. Pénteken aztán újra gap-up, és a napi maximum közelében sikerült szépet emelkedni. Egész hétre jellemző volt a forgalom jelentős lecsökkenése, egyedül a pénteki szép emelkedő napon volt újra érdemi volumen. Összességében a múlt heti ár és forgalom-alakulás után inkább pozitív meglepetést láthattunk a héten.

A NYSE éves csúcsainak száma továbbra is szépen alakul, míg a Nasdaq-on változatlanul gyatra a mutató. Összességében az éves csúcsok számából azért látni, hogy nincs átfogó bikapiac, mint például 2017-ben, de nem is szörnyen rossz a helyzet, viszont így nehezebb egyedi részvényeket kiválasztani. Az elmúlt egy hétben a top 5  legjobban teljesítő szektorban csak egy defenzív van (Consumer Staples, 4. hely), szemben az elmúlt egy hónappal, ahol az 1-3-5 helyeken sorra a REITS, Consumer Staples, Utilities található, ami bíztató változás, bár ha megnézzük az új éves csúcsok összetételét, akkor továbbra is jelentős a defenzív túlsúly.

Egyedi részvények közül lehet szemezgetni, bár egyelőre érdemes konzervatívabban pozíciót vállalni, mind pozícióméretet, mind stop-követést tekintve. Egyelőre én csak egy igazán ígéretesre akadtam rá, ami pedig a CV Sciences (CVSI), egyészségügyben, azon belül gyógyszeriparban tevékenykedő vállalat. Profitot ugyan nem nagyon termel, de az elmúlt két évben 100% körüli árbevételnövekedés volt. 3 tényező van, amire érdemes lehet figyelni egy vállalat esetén a charton és a piac, illetve szektor általános állapotán túl: 

  • EPS növekedés
  • Árbevételnövekedés
  • Intézményi tulajdonlás aránya

Az első kettő esetében az elmúlt 6-8-10 negyedévben minél magasabb, annál jobb, míg az intézményi tulajdonlás esetén előnyösebb, ha nem haladja meg a 30%-ot, mivel egy ígéretesen növekedő vállalat esetében az okozhat nagy árfelhajtó hatást, ha az intézmények elkezdik nagy tételben zsákolni a vállalat papírjait.

A fent említett mutatóknál már csak a chartja fest jobban, ami persze mindig az elsődleges értékmérő. 2016-18 között épített egy nagy bázist, melyből kitörve ~10 hónap alatt sokszorozódott az árfolyam, majd tavaly szeptember óta újra bázisépítési szakaszban jár. Annak ellenére, hogy az indexek összeszakadtak, és október után decemberben új mélypontot ütöttek, a CVSI nem ment új mélypontra, a még augusztus végén-szeptember elején - klimaktikus mozgást követően - kialakított mélypont felett maradt. Azóta is szépen konszolidál, a forgalomalakulás is bíztató, az utóbbi két hét alakulása pedig úgy néz ki, mintha kitöréshez készülődne. Amennyiben valóban kitör a bázisból, érdemes lehet középtávra pozíciót kialakítani, persze a piaci indexeken zajló folyamatok szoros figyelemmel követése mellett.

20190331-cvsi-napi.png

20190331-cvsi-havi.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thepersistenttrader.blog.hu/api/trackback/id/tr2814728393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása