The Persistent Trader

'98 újratöltve?

2020. március 07. 22:26 - ThePersistentTrader

Az elmúlt két hét tőzsdei eseményei csúnya nyomot hagytak a technikai képben. Első körben egy 10% körüli eső hét, majd most egy nagy felsőkanócot hagyott gyertya. Egészen péntek kora estig komolyan növekedett bennem a medve érzés, és ha heti minimumon zártak volna az indexek, akkor következő héten jó eséllyel egy hasonlóan pusztító eseménysort láthattunk volna, mint az előzőben, tesztelve a 100 hetes (ndx), illetve 200 hetes (spx) mozgóátlagokat. Ám ez nem így történt, tegnap nap végére felrántották az indexeket, és a heti nyitó körül zártak. Végre igazi erőt mutatott a piac. És ezt még a heti gyertya rondasága sem tudja ellensúlyozni. A piac visszatesztelte a múlthét pénteki mélypontot, és visszapattant onnan.

Ha a piac belsejét nézzük, vannak pozitív és negatív jelek, de többségben vannak az előbbiek.

  • Először is: kevesebb papír ütött új éves mélypontot (igaz az indexek sem mentek alá a múlthét pénteki mélypontnak, a kiskapitalizáció kivételével).
  • A NYSE-n kevesebb részvény van a 200 napos mozgó alatt
  • Viszont a Nasdaqon rosszabb a helyzet
  • Csütörtökhöz képest az Advance-Decline mutató mindkét tőzsdét tekintve magasabban volt pénteken, ráadásul mindezt úgy, hogy az SML még új lokális mélypontot is ütött a hét utolsó napján

A technológia egyébként végig szembetűnő erőt mutat, jóval feljebb van a Nasdaq 100 (200 napos), mint az S&P500 (100 hetes).

Minden abba az irányba mutat, hogy komoly felpattanás lesz a következő 1-2-3 hétben. Bár egyelőre nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de azt érzem, hogy a piac komoly hasonlóságot mutat a '98-as orosz válság kapcsán bekövetkező korrekcióval. Egy hasonló forgatókonyvet most is el tudok képzelni: felpattanás, akár ATH közeli mutatók, majd a mostani mélypontok újbóli visszatesztelése, akár csak egy magasabb mélypontot kialakítva.

Utána pedig jöhet a bikapiac záró szakasza, az utolsó szárnyalás? Hát ezt majd a piac eldönti...
Persze az is lehet, hogy ez már megvolt..

Update ('20.03.08): észak-olaszország nagy részét lezárhatják, tán lehetett rá számítani, de azért meglepőnek is mondható.. (egyébként inkább tűnik számomra politikai eszköznek: a járvány a gyenge olasz gazdaságot visszaveti mindenképp, de ha csak 1-2%-os recesszió van, az rossz az aktuális kormányzatnak, ha baj van, legyen nagy baj, akkor ki lehet erőszakolni az EU-tól, hogy megengedjék a sokkal lazább fiskális politikát, esetleg még támogatást is kaphatnak.. Tét a politikai túlélés, bármi áron...) Mindenképp érdekes lesz a hétfői nap tőzsdei reakciója, rossz hírre mutat-e erőt.

Update2 ('20.03.08, 23:12) - mészárlás... 

Update3: furcsa volt, hogy a vix napokon keresztül a 35-40 közötti sávban konszolidálódott, nem esett vissza, de a szép pénteki gyertya, a fontos mozgókról való visszapattanásból arra következtettem, hogy a héten ez folytatódhat, így hát longot nyitottam, hiba volt...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thepersistenttrader.blog.hu/api/trackback/id/tr5715509168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása