The Persistent Trader

Quo vadis?

2019. augusztus 10. 23:27 - ThePersistentTrader

Legutóbb másfél hónappal ezelőtt írtam, azóta nem is volt rá különösebb okom, az indexek csendesen araszolgattak fölfelé, egészen július utolsó pár napjáig. Akkor azonban olyasmi történt, amit a piac nem szeretett volna hallani: a Fed utalást tett rá, hogy ez nem feltétlen egy kamatvágás-sorozat kezdete, csak egy ciklus közepi kiigazító lépés. Reakció: egy hétnyi kimagasló forgalom melletti komoly zuhanás, 7-8%-nyi esés pár napon belül. Rossz emlékeket ébresztett ez, hasonlatos ahhoz, mint ahogy a tavaly februári esés zajlott, csak annál valamivel kisebb mértékű.

Nem csak ebben hasonlít, hanem a $BPNYA beszakadásában is. Hétfőn mintegy 6 százalékpontot esett, ez intő jel, napon belül ekkora mértékű esések jellemzően trendforduló előtt szoktak történni. Mint ahogy 2018 februárjában is beszakadt ez a mutató, majd az index is hiába állt talpra nyár közepére, Q4-ben újra meglátogatta a medve a piacokat. 

A negatív jelek sorát gyarapítja az éves csúcs - éves mélypontok számának alakulásában megfigyelhető divergencia: bár az indexek magasabb mélyponton vannak, mint a májusi eséskor, mégis a NAHL alacsonyabb mélypontot ütött, tehát több részvény van 52 hetes mélyponton, mint akkor (-170 versus -230).

20190810-compq.png

És mégis. Valahogy nincs meg az az érzésem, hogy itt most a tetőt láttuk, és hosszú távú trendforduló következik. 2018 elején ez az érzés megvolt, utána az indexek fel-le cikáztak, egészen év végéig, amikor az igazán nagy esés végül bekövetkezett. Kezd számomra felsejleni egy olyan hipotézis, hogy a medvepiac - amit oly sokan várnak - valójában már megvolt, csak senki nem vette észre! Ez mégis hogy lehet? - kérdezheti bárki, jogosan. A tavalyi évben, főképp az utolsó negyedévben már 20%-ot estek az indexek, mégis szinte mindenhol csak korrekcióként kezelték, és sokan féltek attól, hogy a java még csak azután jön, miközben ez lehetett Az esés.

Mint ahogy általában az emberek, a piaci szereplők is a legutóbbi tapasztalatból indulnak ki, ez pedig a 2008-as összeomlás volt. Mindenki egy hasonló méretű krachtól retteg, miközben az elmúlt 100 évben kb 2-szer volt ilyen. Az idei évi emelkedés és ez az augusztus eleji korrekció pedig rezonál a medvepiacok utáni évekre jellemző általános eseményekre: az emelkedésben sokan nem hisznek (lásd intézményi equity alulsúlyozás), majd nagy pánik és mély korrekció következik be, ami után feláll a piac. De most feláll-e? 

Ha vetünk egy pillantást a Wilshire 5000 Composite indexre, annak is az utóbbi napok forgalom alakulására, igazán döbbenetes dolgot láthatunk: az esést valakik brutálisan megvették, az átlagos napi forgalom több, mint duplája volt jellemző az elmúlt egy hétben. A többi indexen is megfigyelhető, hogy az utóbbi napok forgalma a felpattanásban egészen erős volt. A heti gyertyák is bíztatók, bár hétfőn még nagy eséssel nyitottak a piacok, a hét végére ezt sikerült ledolgozni, és a heti nyitóhoz képest minden fontos index emelkedett, miközben hosszú alsó kanócot hagytak maguk után.

Hogy egy kis múltbéli analógiával éljek, a mostani helyzet nekem kissé hasonlatos a 2012-es eseményekhez. 2012 második negyedévében esett a piac egészen június elejéig, majd felállt, és új éves csúcsra ment, majd október-november hónapokban ismét korrekció zajlott, ami magasabb mélypontot alakított ki, mint a június eleji volt. A high-low alakulásában akkor is megfigyelhető volt egy a maihoz nagyon hasonló divergencia. Abban a korrekcióban a NYHL ment mélyebbre, mint a júniusi esés során, míg a NAHL úgyanazt a szintet ütütte meg (jelenleg a NAHL ment új mélypontra, ahogy fentebb említettem, míg a NYHL a két hónappal korábbi szinten van). Érdekes még, hogy a mutatók akkori és mostani értéke szinte pontos megegyezik (-175 és -230). Mondani sem kell, a 2012-es korrekció után a piac talpra állt.

20190810-spx.png

Van még valami, ami szintén amellett szól, hogy nem ez a ciklus csúcsa, mégpedig a szentiment. Az Investors Intelligence szerint 41%-on áll a bikák aránya, egy másik felmérés, az AAII alapján pedig alig 22% bullish, míg ennek több, mint kétszeresére, 48%-ra ugrott az esésre számítók(bearish) aránya! Meglátjuk, hogyan tovább...

 20190810-aaii.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thepersistenttrader.blog.hu/api/trackback/id/tr8514995352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása