The Persistent Trader

Tovagyűrűzés

2020. február 26. 21:55 - ThePersistentTrader

A szakdolgozat és záróvizsga megrázkódtatásait kiheverve az utóbbi hetekben végre újra teljes (szabad-) időmet a piacoknak szentelhetem. Ráadásul egy igazán izgalmas időszak ez most.

Egyik legutóbbi írásomban azt fejtegettem, hogy miközben épp új csúcsokra törtek ki az indexek (2019 nov. 01), és a piac belseje is abszolút bíztató képet fest, eközben a szentiment ritkán látható mértékben negatív, aminek a következménye igen jelentős emelkedés szokott lenni a historikus tapasztalatok alapján. Ennek megfelelően szépen masíroztak fölfelé az indexek az elmúlt 3 hónapban: SPX ~12%, NDX 20%.

Az emelkedés utolsó egy hónapjában olyan véleményekkel találkoztam, melyeknek bizonyítékát én nem tudtam, és most sem igazán tudom kiolvasni a piacból. Pedig ezek a vélemények olyan emberektől származnak, akiket az írásaik alapján hozzáértő spekulánsnak/alapkezelőnek/befektetőnek tartok, és akikkel máskor nagyon hasonlóan látom a piacot.

Ezek a vélemények tömören: a piacon elképesztő eufória lett úrrá, dot-com lufihoz hasonló klimaktikus emelkedések a piac vezető részvényeiben, ez már a vég kezdete, napokon/heteken belül megérkezik a medvepiac.

Ezzel szemben amit én láttam február harmadik hetéig: valóban kicsit túlterjeszkedett a piac, de egy enyhe korrekció, de inkább kis oldalazás után ebből még sokat mehet fölfelé. A piac belseje egészségesnek tűnik, és ráadásul egy piaci tető kiépülése hosszú hónapokig, jellemzően 1-1,5 évig szokott tartani. Eufóriát sem látok, bár a korábbi erősen negatív szentiment valóban semlegesbe/enyhén pozitívba váltott át, ám ez aggodalomra nem ad okot. Ami pedig a klimaktikus mozgásokat illeti: hát az ilyenek mindig előfordulnak; a Tesla esetében meg  amúgy is számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb bekövetkezik egy ilyen, hisz már évek óta agyon van shortolva, az ilyesminek jellemzően az a következménye, amit láthatunk a grafikonon, és nem lepne meg, ha ennél még jóval magasabb szintekre is felkúszna belátható időn belül, hisz a shortállomány még mindig igen jelentős, ráadásul fundamentálisan is indokolható lehet az árazás.

Node mi történt múlthét péntek óta? csak annyi, hogy hétvégén beütött a krach: mint mindenki tudja, a koronavírus Kínán kívül is elkezdett komolyabban terjedni, egyre több helyen zárnak karantén alá komplett városokat, vagy akár tartományokat, már Európán belül is. Persze a piacokat nem az rázza meg, hogy néhány ezren meghalnak a betegségben, hisz influenzában éves szinten több százezren halnak meg, mégsincs miatta pánik. A probléma, hogy az influenzánál egy nagyságrenddel nagyobb a halálozási ráta (jelenleg úgy néz ki, hogy 20-30x), viszont hasonlóan könnyen terjed, tehát komoly védekezésre van szükség (amit a választók meg is követelnek, márpedig ennek demokráciákban súlya van, nem úgy mint például Iránban), melynek egyik fő eszköze a karantén, ez pedig megöli a gazdaságot, az érintett területeken a fogyasztás minimálisra csökken, a produktivitás is erősen visszesik, hisz kevés munkahelyen lehet otthonról dolgozni, a turizmusról nem is beszélve. Egyre inkább úgy néz ki, hogy ebből komoly világjárvány lehet, Európában már egyre több országot érint, és ha ez így lesz, akkor legalább 1-2 negyedévre durván földbe fog állni a gazdaság, sok helyen recesszió lesz. Ezt a szcenáriót kezdte el árazni a piac.

Mit látok most?

pozitív jelek: az éves mélypontok száma nem átütően nagy, főleg a technológia erős, látszik, hogy jóval kevesebbet esett, mint a többi szektor (lásd ndx vs. spx)

negatív jelek: bár már komoly esés volt, de egyelőre semmi erőt nem mutat a piac felfelé, és a jelentős mozgóátlagok is relatíve messze vannak még. Jó eséllyel lesz még innen esés, az SPX a dMA200-at alighanem tesztelni fogja, de a további rossz hírek esetén akár bőven alá is eshet. De ha fordulna, akkor is előtte a minimum az lenne, hogy lássak egy igazán pánikolós napot, ez még nem következett be az olvasatomban. Az esés dinamikája abszolút a 2018 februári esést mutatja, ezt szemlélteti az alábbi, kissé ijesztő ábra is:

20200226-bpindex.png

Úgy néz ki, hogy minden további attól függ a következő hónapokban, hogy a vírus mennyire szorul vissza, vagy nyer még jobban teret. Amennyiben sikerül túl lenni rajta, úgy a komoly bikapiac folytatódhat, főképp a technológiában, ám ha a világ, főképp Európa nagy részére átterjed, pláne ha Észak-Amerikában is kialakulnak gócpontok, úgy akár valóban jöhet egy közepes méretű, néhány hónapig tartó medvepiac.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thepersistenttrader.blog.hu/api/trackback/id/tr7115493338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása