The Persistent Trader

Pénznyomda

2020. április 11. 16:48 - ThePersistentTrader

Előző írásomban sok érvet felsorakoztattam amellett, hogy miért jöhet esés akár rövidtávon is, ehhez képest több, mint 10%-ot emelkedtek az indexek. Volt egy jel, amit nem vettem kellő súllyal figyelembe: hiába jöttek az elmúlt két hétben a várakozásoknál legalább 2x rosszabb adatok az USA munkanélküliség tekintetében, nem, hogy új mélypontra nem esett a piac, hanem csak percekig volt képes lefelé korrigálni az index, majd azonnal visszahúzták, sőt a 6 milliós adatra egészen erős emelkedés is lett. Mára a nasdaq-nak már sikerült a 200 napos felett zárnia, míg az SPX ledolgozta az esés felét.

No de mi lehet itt a következő napokban, hetekben, hónapokban? Egyelőre semmi fogódzót nem találok sem technikai területen, sem fundamentálisan. Persze utóbbival jellemzően nem szoktam foglalkozni, hisz az adatok mindig a történelem, azt csak utólag tudjuk meg, hogy miért estek/emelkedtek az instrumentumok. De most nem tudok tőle eltekinteni. Azt gondolom, hogy a közeljövőben nem fog újranyílni a gazdaság, legfeljebb csak részben, de ha 80%-os állapot helyreáll, az már kiváló lenne, viszont tömegrendezvények, sportesemények, koncertek, konferenciák, fesztiválok, turizmus idén már nem lesz, jövőre is kérdéses. Márpedig ez a GDP igen markáns hányadát adja. A fogyasztás is visszafogott marad még jó ideig, akár évekig, az 50%-os leállásról gyorsan lesz ugyan egy visszapattanás 80% körülire, de a maradék ledolgozása éveket fog igénybevenni. És ezt akkor is így gondolnám, ha ősszel bejelentenék, hogy megvan a vakcina, és indulhat a gyártása, használata.

Ehhez képest az utóbbi hetekben látványos emelkedés zajlott a piacon, nem véletlenül: a jegybankok most már nem dollár tíz és százmilliárdokkal dobálóznak, mint az előző válság után, hanem ezermilliárdokkal... Ez a két nagy erő feszül most egymásnak, azt gondolom; korlátlan jegybanki pénznyomda, versus fél-egy-másfél évnyi gazdasági befagyás, majd lassú újraépülés. Hogy ezek eredője a tőkepiacok tekintetében mi lesz, egyelőre halvány fogalmam sincs.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thepersistenttrader.blog.hu/api/trackback/id/tr8515605598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása