The Persistent Trader

Hirtelen medve

2020. március 15. 14:16 - ThePersistentTrader

A hétfői beszakadással eldőlt, hogy ez már nem lehet csak egy középtávú korrekció, ez bizony medvepiac, méghozzá a javából. A piac nem hagyott egy lélegzetvételnyi időt sem a kiszállni szándékozóknak, minden előzmény és érdemi korrekció nélkül zuhantak az indexek majd 30%-ot. Két pánikolós nap is volt a héten, az első hétfő, majd az igazán erőteljes pánik nap csütörtökön. Ez kijelölhette a piac alját rövid távon, pénteken a zárás előtti 15 percben látszódott a shortosok tetemes pozíciózárása. Lokális mélypontot valószínűsít még a CPCE extrém értéke is. Viszont ebből aligha lesz gyors felállás, annál is inkább, mert még mindig csak a globális járvány elején járunk, és közel sem látni a végét. Igazi megoldás akkor lesz, ha lesz gyógyszer, de főleg oltás, az viszont még 1,5-2-2,5 év is lehet, mire tömegesen elérhető lesz. Addig pedig marad a karantén. Lehet, hogy sikerül visszafogni a terjedését, nyár közeledtével remélhetőleg amúgy is lelassul, de nem látom okát, hogy miért ne térne vissza az ősz közeledtével. Akkor pedig újra előkerülnek a korlátozások, ami borzasztó recesszióba taszítja a világgazdaságot. A GDP visszaesés mértéke nagyobb lehet, mint 2008-ban. Emiatt bár elképzelhető, hogy a következő napokban még egy jelentékeny részét ledolgozza a piac az esésnek, de a hatalmas volatilitás velünk maradhat hosszú hónapokig. A reálgazdasági hatásokat egyelőre nem is látni (hivatalos számokban/bejelentésekben) néhány profit warningon kívül, pedig jönni fognak a csődök és a recessziós bejelentések. Kétszámjegyű recessziós számokat is el tudok képzelni, amennyiben - valami csoda folytán - nem javul a helyzet az év második felében sem. 

Nehéz idők jönnek most, trading szempontjából is, ekkora volatilitás mellett nem egyszerű az élet. Ráadásul azt sem biztos, hogy egyszerű lesz megállapítani, hogy hol lesz a piac alja/mikor kezdődik a következő bikapiac, hisz akkortájt még javában áramlani fognak a rossz hírek. A piac már bőven emelkedni fog, mikor a rossz hírek jelentős része még épp megérkezőben.

Ami még megjegyzendő, hogy a technológia relatív erőt mutat, főképp a korábbi vezetők: AAPL, MSFT, NVDA, TSLA
Emellett a kiskapitalizáció a leggyengébb (SML), míg a nagy a legerősebb (OEX). Utóbbi abból is látszik, hogy az SPX kevesebbet esett, mint ugyanezen index egyenlő súlyózású változata.

*

Van egy másik nézőpont is a fentieken túl. Érdekes kérdés, hogy hogyan definiáljuk a medvepiacot; klasszikusan 20% fölötti eséssel szokták, ám technikai elemzéses eszközzel a heti bontású charton kéne látni alacsonyabb mélypontokat és alacsonyabb csúcspontokat. Ez (még?) nem történt meg, tehát ilyen értelemben még nincs medvepiac, ahhoz tartósan el kéne esnie az SPX-en a 2400-as értéknek, illetve a 200 hetes mozgóátlagnak is. Ami további pozitivitásra ad okot, hogy úgy tűnik a politikusok képesek azonnal cselekedni, ami legalábbis a gazdasági oldalt illeti, és már most bejelentettek irdatlan mennyiségű fiskális és monetáris lazítást. Járványügyi szempontból viszont Európa és Amerika meglehetősen tesze-tosza, a fő drive-oló tényező pedig mégiscsak a vírus terjedése/nem terjedése lesz a következő időben. Önthetnek dollárszázmilliárdokat a gazdaságba, ha közben mindenki otthon csücsül, mert karantén van... Az segíthetne, ha olyan szigorú karantén lenne néhány hétig, mint Kínában, de egyelőre csak félmegoldásokra szánták el magukat az illetékesek, bár folyamatosan szigorítanak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://thepersistenttrader.blog.hu/api/trackback/id/tr7315523408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása